Akoustiek
Je hebt de perfecte locatie, je hebt alle benodigde apparatuur en middelen en je bent klaar om te starten met je studio of creatieve ruimte. Toch klopt er iets niet….het geluid is niet aangenaam of klinkt niet zoals je had verwacht in de ruimte zelf of in de opnames. Dan ligt het voor de hand dat je een cruciaal onderdeel over het hoofd hebt gezien: De akoestiek van de ruimte!
Wil je wat meer weten over de achtergrond van akoestische behandeling lees dan verder. Wil je direct kijken welke panelen ik daarvoor maak, klik dan hier.
In veel gevallen wordt er in het begin veel geïnvesteerd in de apparatuur en middelen, maar wordt er met wat bij de hand liggende hulpmiddelen wat gedaan aan het geluid. Een doek, wat eierdozen en/of wat foam zijn meestal de eerste hulpmiddelen die tegen de muur of plafond gaan. Ook om de sfeer te creëren. Helaas hebben deze hulpmiddelen (behalve sfeer verhogen) slechts een kleine impact op de akoestiek van de ruimte. Tijd dus om dat serieus aan te pakken. Het goede nieuws is dat je voor betrekkelijk weinig geld een aanzienlijk resultaat kunt behalen.
Ik herken mijzelf in het traject van hierboven. Ik heb dezelfde fouten gemaakt en heb in de loop van 25 jaar de foute akoestische keuzes om kunnen zetten in de juiste voor iedere omgeving.
Gelukkig kan ik jou een hoop tijd besparen door alle kennis die ik heb opgedaan en de akoestische panelen die ik gebouwd heb aan de hand van mijn ervaringen. Ik ga niet te diep in op de technische details want daar is meer dan genoeg over te vinden op het internet. Wat ik wel doe is praktische, hands-on informatie waar je direct verder mee kunt als je zelf panelen wilt bouwen of ze wilt aanschaffen.
Een aantal vuistregels
- In iedere ruimte heb je te maken met geluid dat in contact komt met allerlei oppervlakken (tafel, stoel, jezelf, wanddecoratie, ramen, etc.). Hierdoor wordt het geluid “gekleurd”, meestal op een verkeerde manier.
- Het gekleurde geluid bestaat vooral uit problemen met geluidsgolven in laag, midden en hoog samen met flutter/echo. Ieder oppervlak in je ruimte heeft een interactie met geluidsgolven en vervormt ze in meer of mindere mate. Dit wil je minimaliseren op de plek waar je (of men) zit.
- Idealiter wil je dat op iedere plek in de ruimte, het geluid precies zo klinkt als het is opgenomen of wordt uitgesproken (vlakke respons). Het is een illusie om dit volledig te bereiken maar je kunt dit zeker wel verbeteren. Goede nieuws is dat je 80% van de problemen relatief gemakkelijk kunt aanpakken, terwijl de laatste 20% exponentieel moelijker zijn (en duurder).
- Hoe lager de frequentie, des te lastiger om problemen daarmee op te lossen. Onder de 150Hz is het erg lastig en duur om verbetering te krijgen. Denk hierbij aan een feestje bij de buren; er komt altijd een basgeluid door de muren heen terwijl het hoog al snel niet meer te horen is. Laag heeft veel energie en draagt dus veel verder, hoog heeft dat veel minder.
- Geluidsgolven zijn energie, hoe lager des te meer energie. Energie kun je dempen door massa. Dus hoe zwaarder (meer massa), des te meer gedempt wordt. Hoge frequenties hebben minder energie en zijn dus veel makkelijk te dempen. Daarnaast zijn er trucs met het “vangen” van energie via zogenaamde basstraps.
- Daarnaast heb je te maken met flutter/echo effecten. Klap in je handen en je hoort vaak een fel geluid van weerkaatsing, al dan niet met een soort van echo. Dit wil je onder controle krijgen.
- Je wilt de ruimte niet “dood” maken door alle echo (reverb) en ambience weg te isoleren. Je wilt probleemgebieden aanpakken en uiteindelijk je ruimte goed leren kennen qua akoestiek (inclusief de onoverkomelijkheden).
Hoewel versimpeld, heb je met deze vuisregels de basis te pakken om je ruimte optimaal akoestisch aan te pakken!
Probleemgebieden aanpakken
Geluidsgolven kaatsen van hoog naar laag tegen alle oppervlakken heen en weer en versterken en dempen op de verschillende plekken in de ruimte. Lage frequenties hebben de neiging om in de hoeken zichzelf te versterken en hoge tonen geven daarnaast een echo effect. Hierdoor is het geluid dat uiteindelijk je oren bereikt, niet het zelfde als het geluid (muziek of gesprek) dat is uitgezonden. Dat maakt bijvoorbeeld mixen erg lastig. Je hoort immers iets anders dan wat je zou horen in een andere ruimte of met een koptelefoon op.